در این مقاله به موشوع شرایط نگهداری گیاهان آپارتمانی پرداختهایم.
گیاهان آپارتمانی فراوانی وجود دارند که اصولاً افرادی که در آپارتمان زندگی میکنند، از آنها مراقبت و نگهداری مینمایند. گیاه آپارتمانی شاداب و سرزنده، نیازمند مراقبت فراوان هستند که گاهی اوقات با فراموش کردن نکات مهم نگهداری، آسیبهای جدی به آنها وارد میشود. برای حفظ و افزایش شادابی این گیاهان حتماً باید نکات مهم پرورش و نگهداری آنها را مد نظر قرار داد. پس از دانستن این نکات قطعاً متوجه میشوید که ما همانند یک والد برای آنها هستیم و باید با کوچکترین تغییرات ظاهری متوجه نیازشان شویم. پس اگر از علاقمندان به گل و گیاه هستید و دایما به گل فرشی اصفهان و یا بازارهای گل و گیاه شهر خود مراجعه میکنید و دوست دارید به جای خرید دسته گل ارزان در اصفهان و یا شهر خودتان، گیاهان آپراتمانی را برای دوستانتان سفارش دهید، بهتر است، شرایط نگهداری این گیاهان را هم بدانید. در این مطلب از نیکراه قصد داریم به بررسی این نکات مهم بپردازیم.
مهمترین نکات و شرایط نگهداری گیاهان آپارتمانی
مهمترین فاکتورها در نگهداری از گیاهان آپارتمانی، میزان نور، رطوبت و آب، دمای هوا، کود و خاک است، اما در کنار آنها دانستن یک سری نکات هم به کمک شما میآیند. این نکات را در ادامه توضیح میدهیم.
تازه کردن نفس گیاهان
اولین و شاید مهمترین نکتهای که در نگهداری از گیاهان آپارتمانی باید به آن اشاره شود، فراهم آوردن شرایطی برای تنفس گیاه است. در این حالت، پنجرهها را باز کنید تا اکسیژن به راحتی در خانه تردد داشته باشد. چرا که با رسیدن اکسیژن به گیاهان آپارتمانی، ساقههایشان مستحکم شده و رنگ برگها شاداب میگردد. پس در نزدیکیهای صبح پنجره را باز بگذارید تا گیاهان هوای تازه را استشمام کنند.
توجه به نور مورد نیاز گیاهان
گیاهان آپارتمانی به نور خورشید به شدت احتیاج دارند. چرا که این نور در ساخت سبزینه گیاهان نقش مهمی را ایفا میکند. پس آنها را در جایی قرار دهید که نور کافی به آنها برسد. همه گیاهان به یک نور یکسان خورشید نیاز نخواهند داشت، برخی کمتر و برخی بیشتر احتیاج دارند. پس باید به این مورد توجه داشته باشید. چرا که نور بیشتر موجب رنگ پریدگی، زردی و یا خشکی گیاه خواهد شد.
زیادهروی نکردن در آبیاری از مهمترین شرایط نگهداری گیاهان آپارتمانی
اصولاً همه گیاهان به یک نسبت به آب نیاز ندارند. گاهی گیاهی با هر چقدر آب دادن باز هم احساس کمبود آب دارد و برخی هم با کمی آب دادن تامین میشود. آبیاری بیش از حد موجب پوسیدگی ریشه و از بین رفتن گیاه میگردد. چروکیده شدن برگها، بیحالی و افتادگی ساقه را میتوان از نشانههای آبیاری کم به شمار آورد. ذکر این نکته لازم است که آبیاری بسیار زیاد و آب دادن در فواصل غیر منظم، موجب گندیدن گیاه خواهد شد. به همین خاطر بهتر است از زیر گلدانهای گیاهان آپارتمانی چند تا سوراخ ایجاد کنید تا از آب از همه نقاط آن عبور و به قسمتهای ریشه هم دسترسی پیدا کند.
رسیدگی به خاک گلدان
در نگهداری از گیاهان آپارتمانی و خانگی حتماً باید به خاک آن هم توجه داشت. بهترین خاک برای آنها ترکیبی از ماسه و خاک گلدان است که بهتر است در این حالت از فشرده کردن خاک جلوگیری گردد. بعد از مدت معین باید گلدان تعویض شود. این مدت زمان برای گیاهان مختلف متفاوت خواهد بود، اما به طور کلی زمانی که ریشهها به سوراخهای ته گلدان میرسند، باید گیاه را به گلدانهای بزرگتری منتقل نمود. بعد از حدود ۶ یا ۷ ماه به دلیل آنکه گلدان، مواد مغذی خود را از دست داده، نیاز است تا گلدان جدیدی را انتخاب نماییم.
عدم جابجایی مدام گیاه از شرایط نگهداری گیاهان آپارتمانی
قبل از آنکه گیاه مورد نظر خود را انتخاب کنید، حتماً محل مناسب آن را در خانهتان مشخص نمایید تا گیاه به همان محیط رشد عادت نماید و نیازی به جابجایی نداشته باشد. چرا که جابجایی و نوسان دما، شوک عجیبی به گیاه وارد میآورد و موجب میشود گیاه به درستی نتواند رشد و نمو پیدا کند. در نتیجه خیلی زود میمیرد. بیشتر گیاهان دمای ۱۸ تا ۲۳ درجه سانتیگراد را برای رشد ترجيح میدهند.
توجه به آفات گیاهان
آفات گیاهان فراوان هستند. کنه؛ شته، تارتنچه، خستر و آردپوش جزء آن دسته از آفاتی است که بسیار سریع رشد کرده و یک روزه همه گیاه را در بر میگیرند. اگر این آفات مقاوم باشند، گیاه به راحتی ترمیم نخواهد شد. پس دایما گیاه خود را از نظر مبتلا شدن به انواع آفات و حشرات بررسی کنید و با مشاهده اولین نشانههای آفات، اقدامات لازم را برای نجات گیاهان انجام دهید.
فصل زمستان را هم برای گیاه در نظر بگیرید
از آنجایی که در فصل زمستان دمای هوا خیلی کاهش پیدا میکند و اصولاً گیاهان به خواب زمستانی خواهند رفت، اگر در فصل زمستان گیاه، ظاهری خشک پیدا کرد، نگران نباشید. برای نگهداری از گیاهان در زمستان، تنظیم دما بسیار حائز اهمیت است. بهترین روش برای گرم کردن آنها، روش غیر مستقیم است؛ یعنی کل فضای اتاق را گرم نگه دارید و با دیدن خشکی گلها به سرعت گلدان را تعویض کنید.
گردگیری کردن از شرایط نگهداری گیاهان آپارتمانی
اصولاً گیاهانی که گرد و غبار زیادی روی برگهایشان دارند، نور مورد نیاز را دریافت نخواهند کرد. به ویژه این موضوع در گیاهانی با برگهای بزرگ و پهن به خوبی مشهود است. بنابراین در سالهای اولیه رشد گیاه، بهتر است که هر چند وقت یکبار از یک پارچه مرطوب برای زدودن خاکها بهره ببرید. در این میان، برای اینکه خاکها را بزدایید، بهتر است هر دو طرف برگهای گیاهان را پاک کنید. همچنین برای تقویت و شفاف شدن برگها چند قطره شیر را در یک لیتر آب اضافه کرده و با آن یک محلول پاک کننده مناسب درست کنید.
نگهداری گیاه در شرایط مشابه زیستگاهی
نکته بسیار مهم دیگر که باید در نگهداری گیاهان آپارتمانی رعایت گردد، این است که سعی کنید آن گیاه را در شرایط مشابه زیستگاه اصلی و طبیعی آن نگهداری نمایید. هر گیاه برای رشد بهینه به شرایط خاصی از نور، رطوبت، دما و خاک نیاز دارد که متناسب با زیستگاه اصلی آن باشد. بنابراین بسیار مهم است که تا حد امکان این شرایط را در محیط خانگی شبیه سازی کنید. مثلاً گیاهان برگ پهن، معمولاً از مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری هستند و به نور، رطوبت و دمای بالاتر نیاز دارند، اما کاکتوسها از مناطق خشک و گرم میآیند و به خاک زهکشی خوب و نور و فراوان نیاز دارند.
هرس کردن به موقع از جمله شرایط نگهداری گیاهان آپارتمانی
در نگهداری گیاهان آپارتمانی، هرس کردن به موقع آنها را در اولویت قرار دهید. هرس کردن گیاهان فواید فراوانی دارد. اول آنکه باعث رشد متعادل و شکل دهی مناسب گیاه میشود و از ازدحام شاخهها و برگها جلوگیری میکند تا نور و هوا بهتر در گیاهان جریان یابد. هرس کردن گیاه شاخهها و برگهای خشک و آسیب دیده را حذف میکند و انرژی گیاه را برای رشد سالم هدایت مینماید. هرس منظم به حفظ سلامت، زیبایی و تعادل رشد گیاه آپارتمانی شما کمک شایان میکند.
انتخاب آبیاری عمیق
آبیاری عمیق یعنی اینکه در هر نوبت آبیاری، به اندازه کافی به گیاه آب دهید تا کاملاً خیس شود و آب از سوراخهای زهکش گلدان خارج شود. این روش آبیاری باعث رشد ریشههای عمیقتر و قویتر میشود. همچنین از تجمع نمک و کودها در خاک جلوگیری میکند. در نهایت از پوسیدگی ریشهها به دلیل خیس ماندن مداوم خاک پیشگیری به عمل میآورد.
تشخیص نیاز هر گیاه
یکی دیگر از مهمترین نکات در نگهداری گیاهان آپارتمانی تشخیص به موقع، درست و اصولی نیازهای منحصر به فرد هر گیاه است. هرگونه گیاهی نیازهای متفاوتی دارد و برای رشد مطلوب باید این نیازها را برآورده کرد اما به عنوان مثال بعضی از گیاهان به نور کم و برخی به نور زیاد برخی دیگر هم به آبیاری کم و آبیاری زیاد نیازمند میباشند. بهترین راه، مطالعه و آگاهی از نیازهای خاص هرگونه گیاهی است که در خانه نگهداری میکنید. با شناخت دقیق این نیازها میتوانید بهترین مراقبت را از آنها انجام دهید.
سخن پایانی
همانطور که در این مطلب اشاره کردیم، نگهداری و مراقبت از گیاهان آپارتمان کار سختی نخواهد بود و تنها عشق و علاقه را میطلبد. اگر از ابتدا گیاه سالم را خریداری نمایید، قطعاً با مشکلات کمتری مواجه خواهید شد. پس قبل از خرید گیاه شرایط نگهداری آن را مورد بررسی قرار دهید و متناسب با سبک زندگی و محل زندگیتان انتخاب درستی داشته باشید. برای خرید گیاهانی آپارتمانی مناسب با شرایط امروزه شما، بهتر است از گلفروشی آنلاین نیکراه اقدام به خرید نمایید.