در طبیعت هر روزه شاهد گلهای جذاب و خارقالعاده هستیم. هر کدام از آنها ویژگیهای منحصر به فردی دارند. از میان گلهای جذاب و محبوب، آلاله جزء بهترینها است. آلاله جزء گیاهان زیبا با گونههای مختلف است که با گلبرگهای فراوان، این زیبایی را دوچندان میکند. کاشت، پرورش و نگهداری گل آلاله در باغچه و گلدان بسیار مرسوم میباشد. برای آشنایی بیشتر شما با گل آلاله و روش پرورش آن، این مقاله را به معرفی این گل اختصاص دادهایم.
با گل آلاله بیشتر آشنا شویم
اگر از جمله دوستداران گل و گیاه و از مشتریهای همیشگی خرید آنلاین گل در اصفهان و یا سایر شهرها باشید، حتما با گل آلاله آشنایی دارید. گل آلاله یکی از گلهای زیبا و محبوب است که در بهار شکوفا میگردد. این گل دارای رنگهای متنوعی از جمله قرمز، زرد، صورتی و سفید است. آلاله، معمولاً از اواسط بهار تا اوایل تابستان میشکفد. این گل حدود ۵۰۰ نوع و گونه مختلف دارد که هر یک از دیگری زیباتر و جذابتر به نظر میرسد. اصولاً این گل، شبیه به گل رز است که در مناطق شرقی مدیترانه، غربی، خاورمیانه و جنوب غربی آسیا رشد و نمو دارد. البته گل آلاله، گلی بدون عطر و بو بوده و در فضاهای داخلی و خارجی خانهها به عنوان گلهای تزیینی مورد استفاده قرار میگیرد.
تاریخچه پیدایش گل آلاله
هر کدام از گلها داستان شگفتانگیزی در رابطه با پیدایش خود دارند. گلهای آلاله هم از این قاعده مستثنا نیستند. همانطور که پیشتر اشاره کردیم، گل آلاله در ابتدا از منطقه شرقی مدیترانه رشد کرد. این گل در زبان لاتین به نام رانونکولوس شهرت یافت و معنای اصلی آن به قورباغه باز میگردد. علت نامگذاری و معنای این نام آن است که گل آلاله در باتلاقها سر بر میآورد.
نماد گل آلاله
اکثر گلها در طیف رنگی مختلف نماد و معنای متفاوتی دارند، اما در مورد آلاله چنین نیست. چرا که این گل در همه کشورها و فرهنگها دارای یک نماد و معناست و آن هم جذاب و فریبنده بودن میباشد. به همین دلیل اگر کسی را دوست دارید میتوانید به او آلاله هدیه بدهید.
بررسی ویژگیهای گل آلاله
برای نگهداری گل آلاله بهتر است با ویژگیهای آن آشنا شوید. این گل دارای ویژگیهای منحصر به فردی است که آن را به یکی از محبوبترین گلهای بهاری تبدیل کرده است. اینک به بررسی برخی از این ویژگیها میپردازیم:
- گلبرگهای آلاله ضخیم، گرد و به صورت لایه لایه چیده شدهاند که به گل، ظاهری پرجاذبه میبخشند. رنگ گلبرگها بسیار متنوع است از قرمز، زرد، صورتی، سفید، نارنجی، ارغوانی گرفته تا رنگهای دو رگه و چندرگه.
- آلاله دارای عطر شیرین و فریبندهای است که هوای اطراف را معطر میکند.
- ساقه آلاله کوتاه و محکم است که گل را در انتهای آن نگه میدارد.
- برگهای پایینی آلاله پری شکل و سبز رنگ هستند.
- آلاله از پیازچههایی تشکیل شده که در پاییز کاشته میشوند تا در بهار سال بعد شکوفا شوند.
- آلاله گلی نسبتا با دوام است و پس از شکفتن، چندین هفته زینت باغچه یا گلدان را بر عهده دارد.
- این گل با انواع خاکها و شرایط آب و هوایی مختلف سازگار است.
این ویژگیهای منحصربفرد، آلاله را به گلی محبوب و پرطرفدار در سراسر جهان تبدیل کرده اند.
انواع گونههای گل آلاله
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، گلهای آلاله در ۵۰۰ نوع مختلف یافت میگردند که هر کدام از آنها در شرایط آب و هوایی مختلف رشد دارند. به همین دلیل در ادامه مطلب قصد داریم به معرفی چند نمونه از بهترین و محبوبترین گلهای آلاله بپردازیم.
نگهداری گل آلاله آنمون
یکی از گلهای محبوب در کشور ما گل آنمون است که اصولاً با نام شقایق نعمانی هم آن را میشناسند. علت نامگذاری آن به شقایق نعمانی، شبیه بودن آن به گل شقایق میباشد. البته باید به این نکته توجه داشته باشید که تعداد گلبرگهای آن از گل شقایق کمتر است.
گل آلاله باترکاپ
آلاله باترکاپ را میتوان جزء زیباترین گلهای خانواده آلاله به شمار آورد. این گل دارای گلبرگهای فراوانی است، اما در بعضی اوقات هم با چهار گلبرگ یافت میگردد. واتر کاپ در طیف رنگی زرد و سفید هم یافت شده که رنگهای دیگر از آن بسیار کمیابند.
آلاله چمنزار
این نوع از آلاله یکی از انواع وحشی گل آلاله به شمار میآید که قدی بلند داشته و در دشتهای گل به خوبی رشد میکند. اصولاً آن را آلاله خودرو هم میشناسند و بیشتر از هر جا، در قسمتهای شمال شرقی آفریقا یافت میگردد.
گونه کریپینگ باترکاپ
رنگ این نوع گل آلاله زرد بوده و در هوای مدیترانهای به خوبی رشد و پرورش مییابد. در بسیاری از دشتهای ایران میتوان شاهد این گل بود. اصولاً آن را با گلبرگهای نازک و نوک تیز میشناسند.
دیگر گونههای گل آلاله
- آلاله ساده (Single): این نوع آلاله دارای یک ردیف گلبرگهای بزرگ و گرد است که در مرکز گل قرار گرفتهاند. نمونههایی مانند آلاله قرمزِ ساده در این دسته قرار میگیرند.
- آلاله پرشده (Double): گلبرگهای متراکم و چندلایهای دارند که شبیه به گل رز است. آلاله پیونی یا پیونیا از این نوع است که گلبرگهای بسیار متراکم و زیبایی دارد.
- آلاله ابریشمی یا پری (Parrot) : این گونه، گلبرگهای بلند، کشیده، پیچیده و شکسته دارد که شبیه به منقار طوطی است. انواعی مانند آلاله پارتیکولوس در این گروه جای میگیرند.
- آلاله کلاهکی (Fringed) : گلبرگهای آن دارای لبههای پرپیچ و خورده شده هستند. مانند آلاله فرینج بیوتی.
- گونه پیازی (Species): نوعی آلاله وحشی است که در طبیعت میروید و اغلب اندازه کوچکتری نسبت به انواع پرورشی دارد. مانند آلاله گریگی.
- آلاله چندگل (Botanical/Multi-Flowering): بر روی یک ساقه، چندین گل کوچک تشکیل میشود که بسیار زیبا هستند.
- آلاله زنبقی (Lily-Flowered): گلبرگهای باریک و کشیده شبیه به گل زنبق دارند. مانند آلاله رد هانتر.
- آلاله کفشک (Kaufmanniana): از قدیمیترین انواع آلاله با گلبرگهای کوچک و رنگهای درخشان مانند قرمز، زرد و صورتی هستند.
این تنوع در انواع آلاله باعث شده است که این گل محبوبیت و طرفداران بسیاری در سراسر جهان داشته باشد.
نحوه پرورش و نگهداری گل آلاله
پیشتر در مورد تاریخچه و انواع گل آلاله صحبت کردیم. در ادامه قصد داریم در مورد پرورش و نگهداری این گل زیبا مواردی را به شما گوشزد کنیم.
خاک مناسب برای نگهداری گل آلاله
یکی از موارد بسیار مهم در پرورش و نگهداری این گل جذاب، استفاده از خاک مرغوب است. خاک برای کشت گل آلاله باید حتماً سبک بوده و دانه بندی خوبی داشته باشد. در این مورد حتماً به زهکشی خاک باید توجه نمود. بهترین راه و روش برای تامین ترکیبات غذایی لازم در گل آلاله، استفاده از کودهای آلی میباشد. منظور از خاک غنی خاکی است که شامل ترکیبات غذایی مفید همانند فسفر، نیتروژن و پتاسیم باشد.
نور مناسب آلاله
گل آلاله برعکس دیگر گلها نیاز به مکان با نور زیاد دارد. بهترین و مناسبترین محیط برای رشد و توسعه گلهای آلاله، محیطی است که به اندازه کافی نور را به گل برساند و به اصطلاح نور به صورت مستقیم بر آن تابیده گردد. در این میان بهتر است که روزانه حداقل ۶ ساعت نور مناسب را دریافت نماید. گل آلاله به شدت به گرما حساس میباشد .در صورت مواجهه با گرمای بالا، ممکن است برگهای آن خشک و یا زرد گردند. با وجود اینکه گل آلاله نیاز به نور بالایی دارد، اما بهتر است در فصل تابستان زیاد در معرض نور شدید خورشید نباشد.
آبیاری مطلوب آلاله
آبیاری گل آلاله یکی از پارامترهای بسیار مهم جهت رشد و شکوفایی آن به شمار میآید. قبل از اینکه گل آلاله به رشد مطلوب برسد، باید روزی یک بار آبیاری گردد. همچنین آب دادن به گل آلاله در ساعتهایی از عصر و صبح بسیار مطلوب است. به این نکته توجه داشته باشید که به هیچ عنوان آب به برگهای آن نرسد. پس از اینکه گل به رشد کافی رسید، آبیاری هر چند روز یکبار برای آن کافی خواهد بود. حتی گلهایی که در مناطق گرم و خشک هستند، آبیاری هفتگی یا ۱۰ روز یکبار کافی است. به این نکته توجه داشته باشید که آبیاری زیاد برای گل آلاله ممکن است مناسب نباشد. چرا که خاک آن را دچار قارچ میکند.
مراحل کاشت آلاله
حال که با نحوه نگهداری گل آلاله آشنا شدید، بهتر است نحوه کاشت آن را بدانید. در ابتدا باید خاک را برای کاشت آماده نمایید. برای آمادگی خاک بهتر است کمپوست و خاک را با هم ترکیب نموده و سپس پیاز گل آلاله را تا حدود ۷ سانتیمتر زیر خاک بگذارید. اگر پیاز آلاله خیلی عمیقتر برود، ممکن است در رشد آن تاثیر بگذارد. پس از کاشت، آن را در جایی پرنور و یا مکانی پرنور بگذارید. هر روز آن را آبیاری نموده و بعد از چند هفته شاهد رشد گل آلاله خواهید بود.
جمعبندی نهایی
با تمام توضیحات انجام شده در این مطلب، متوجه شدیم که آلاله جزء گلهای مجلل و لوکس به شمار میآید که میتوانید آن را در هر محیطی مورد استفاده قرار دهید. برای خرید گل آلاله، در انواع باکس، تاج و یا سبد گل میتوانید از گل فروشی آنلاین نیکراه اقدام به خرید نمایید. این گلفروشی تازهترین و بهترین گلهای آلاله را در اختیار شما قرار میدهد.