در این پست قصد داریم تا در مورد انواع کود NPK و کاربردهای آنها صحبت کنیم.
گیاهان قادرند در ساختار درونی خود مواد غذایی مورد نیازشان را بسازند. با این همه، به عناصر غذایی برای ساخت مواد ضروری برای رشد نیاز دارند. کودها این عناصر غذایی را در اختیار گیاهان قرار میدهند و به رشد آنها کمک میکنند. به همین دلیل انواع مختلفی از کودها برای رشد و نگهداری از گیاهان ساخته شده و مورد استفاده قرار میگیرند. انواع کودهای NPK یکی از کاملترین نوع کودها به شمار میروند که برای رشد بسیاری از گیاهان مفید هستند. برای آشنایی بیشتر با این کودها و نحوه مصرف آنها در این مطلب از گل نیکراه همراه ما باشید.
گل نیکراه، گلفروشی اصفهان، یکی از بهترین مجموعهها برای خرید آنلاین گل در اصفهان و سفارش انواع باکس و دسته گل و همچنین گیاهان آپارتمانی است. شما میتوانید برای مشاهده محصولات مختلف این مجموعه و آگاهی از قیمتها و شرایط خرید و ارسال، به بخش محصولات سایت گل نیکراه مراجعه کنید.
معرفی کود NPK
کودهای NPK از جمله کودهای کشاورزی هستند که به دلیل کامل بودن عناصر تشکیل دهنده کاربرد زیادی دارند. گیاهان برای رشد بهتر به سه عنصر اصلی اعم از فسفر، نیتروژن و پتاسیم نیاز دارند. این عناصر کمک میکنند تا گیاهان تقویت شده و بهتر رشد کنند. میزان باروری درختان نیز تا حد زیادی به این سه عنصر مهم وابسته است. هر سه این عناصر مهم برای رشد گیاهان و درختان در کودهای NPK وجود دارد. به همین دلیل از این کود با نام کود کامل نیز یاد میکنند. گریدهای مختلفی از کود کامل در بازار موجود است که بسته به شرایط آب و هوایی و نیاز خاک استفاده میشوند. نکته جالب توجه درباره این دسته از کودها غنی بودن آنها با عناصر میکرو ضروری، است. به بیان دیگر علاوه بر عناصر سه گانه ذکر شده عناصر میکرو نیز در این کودها وجود دارد. از جمله مهمترین عناصر میکرو موجود در این نوع کودها عبارتند از:
- آهن
- روی
- مس
- مولیبدن
- منگنز
استفاده از کود کامل در مزارع و پرورش گیاهان و باغداری نتایج رضایت بخشی ایجاد میکند.
انواع کود NPK و طریقه مصرف آن
کودهای کامل یا به اصطلاح NPK دارای انواع مختلفی هستند و برای مصارف متنوعی به کار میروند. در ادامه این بخش هر نوع از این کود کاربردی و شیوه مصرف آن را شرح میدهیم.

انواع کود کامل NPK
1- کود 20-20-20
این کود را با نام 3 بیست هم میشناسند و حاوی عناصر ماکرو مورد نیاز برای گیاهان است. در این کود، غلظت هر یک از سه عنصر فسفر، پتاسیم و نیتروژن 20 درصد است. کود 3 بیست علاوه بر عناصر ماکرو حاوی عناصر میکرو نظیر: مس، روی و آهن نیز هست. شکل ظاهری این کود کریستالی و به رنگ آبی میباشد. به کمک این کود کامل، رشد گیاه و افزایش قد آن بیشتر خواهد شد. بیشترین استفاده از این کود برای سبزیجات، انوع گل و درختان میوه است. روش استفاده از کود 20-20-20 برای گیاهان عبارتند از:
- در 1 لیتر آب جوشیده و سرد شده 10 الی 15 گرم از کود را بریزید و حل کنید.
- سپس هر 3 تا 4 هفته 200 سیسی از آن را برای هر گلدان مصرف کنید.
در فصل پاییز و زمستان بهتر است کوددهی با این کود کامل را به نصف کاهش دهید.
مطلب پیشنهادی: بهترین گل ها برای روز معلم
2- انواع کود NPK 18-18-18
یکی از انواع کود کامل که بیشتر برای گیاهان زینتی و گلدار مورد استفاده قرار میگیرد 18-18-18 است. بهتر است در زمان رشد گیاهان و رویش گلها از این کود برای تقویت آنها استفاده گردد. کود 3 هیجده بد بو بوده و به شکل پودر در بازار موجود است. شمعدانی، ارکیده و سایر گیاهان گلدار به کمک این کود رشد بهتری خواهند داشت.
3- کود 12-12-36
بیشترین کاربرد این کود کامل برای گلدهی گیاهان و افزایش مقاومت آنها در مقابل آفات است. گلهای لیلیوم و ارکیده و رز برای گلدهی هرچه بهتر به این کود نیاز دارند. روش مصرف کود 12-12-36 برای گیاهان خانگی به شرح زیر میباشد: حدود 1.5 قاشق از این کود را ( 15 تا 20 گرم) را در 1 لیتر آب جوشیده و سرد شده حل کنید. برای هر گلدان هر 3 تا 4 هفته 200 سی سی کود 12-12-36 کافی میباشد. هنگام استفاده از انواع کود NPK محلول را به خوبی تکان دهید تا ترکیبات آن تهنشین نشود.

کاربردهای کود NPK
3- کود 10-52-10
درصد فسفر این کود بسیار بالا بوده و برای فرآیند ریشهزایی مناسب است. این کود را در بستههای آلومینیومی و به صورت پودر میتوانید تهیه کنید. از دیگر مزیتهای استفاده از این کود، پیشگیری از زرد شدن برگ گیاهان میباشد. در حدود 10 الی 15 گرم از این کود را در 1 لیتر آب جوشیده و سرده شد حل نمایید. برای هر گلدان در حدود 200 سی سی از محلول به دست آمده کفایت میکند. توجه داشته باشید که این میزان مصرف برای گلدانهای خانگی کاربرد دارد.
4- انواع کود NPK 15-15-30
یکی دیگر از انواع کود کامل که در آن درصد سه عنصر با هم یکسان نیست کود 15-15-30 میباشد. در این کود، درصد پتاسیم موجود بیشتر از دو عنصر دیگر است و بیشتر به منظور افزایش محصول کاربرد دارد. البته این کود کامل کیفیت محصول گیاهان را نیز بهبود میبخشد. در این کود ریز مغذیهای دیگری همچون کلات نیز وجود دارد که به رشد بهتر گیاهان کمک میکند. برای استفاده از آن برای گیاهان خانگی باید 15 الی 20 گرم از محلول را در 1 لیتر آب جوشیده و سرد شده حل کنید. هر 3 تا 4 هفته نیز از این کود برای رشد بیشتر گیاهان استفاده کنید. البته در فصل پاییز و زمستان میزان استفاده از کود 15-15-30 باید کاهش پیدا کند. برای آشنایی با انواع کود برای گیاهان آپارتمانی میتوانید مقاله مربوط به آن در سایت گل نیکراه را مطالعه کنید.
سخن پایانی
برای رشد بهتر و تقویت گیاهان به کوددهی مناسب نیاز است. یکی از بهترین کودهای موجود در بازار انواع کود NPK میباشد که به کود کامل نیز شناخته میشود. در این کودها سه عنصر ماکرو و اساسی برای رشد بهتر گیاهان اعم از نیتروژن، فسفر و پتاسیم وجود دارد. تفاوت اصلی کودهای NPK با هم در درصد این عنصر مهم میباشد. سوالات خود درباره کودهای کامل و شیوه مصرف آنها را از کارشناسان گل نیکراه بپرسید.
هر یک از انواع کودهای کامل برای گیاهان و محصولات خاصی مناسب هستند. بنابراین در زمان خرید باید نوع مناسبی از کود را انتخاب کنید. مشاورین گل نیکراه راهنماییهای لازم در زمان انتخاب و خرید کود کامل را به شما ارائه میکنند.