این روزها به دلیل ماشینی شدن زندگیها، افراد به دنبال راهی برای شادابی و زیبایی بخشی به خانههای خود هستند و چه راهی بهتر از اینکه از انواع کاکتوسها در خانه نگهداری شود. در واقع کاکتوسها از پرطرفدارترین گزینهها برای خرید گیاهان آپارتمانی هستند. حال اگر شما هم تصمیم گرفتید که چند گلدان از کاکتوس را نگهداری نمایید، بهتر است که نکات مهم در پرورش و مراقبت از آنها را بدانید. چراکه امروزه تنوع کاکتوسها بسیار بالا رفته و اصولاً افراد از آنها در طراحی و اجرای فضای سبز نسبت به گذشته، بیش از پیش استفاده میکنند. همچنین نگهداری آنها کار آسانی نیست. پس به شما پیشنهاد میکنیم قبل از خرید آنها، حتماً این مقاله از نیکراه را با دقت مطالعه نمایید تا با شرایط نگهداری از انواع کاکتوس آشنا شوید..
کاکتوس چه نوع گیاهی است؟
پیش از پرداختن به شرایط نگهداری از انواع کاکتوس بهتر است با این دسته از گیاهان آشنا شویم. کاکتوس گیاهی از تیره کاکتوسیان بوده که اصولاً خاردار و گوشتی است. این گیاه جذاب و دوست داشتنی در ابتدا از شمال، جنوب و نواحی مرکزی آمریکا رشد و نمو پیدا کرد، اما امروزه در بسیاری از مناطق گرم و خشک جهان این گیاه دوست داشتنی به چشم میخورد. یکی از ویژگیهای مهم کاکتوسها، نگهداری آب در خود برای مواقع حیاتی و استفاده از آن در سالهای خشکسالی میباشد. اصولاً کاکتوسها ریشه عمیقی نداشته و ساقه آنها به وسیله تیغهایی محافظت میگردد.
نحوه مراقبت و نگهداری از انواع کاکتوس
در بررسی نکات مهم مراقبت از انواع کاکتوس بهتر است این موضوع را در نظر گرفت که کاکتوسها در انواع مختلفی هستند و ممکن است هر کدام از آنها شیوه نگهداری خاصی را بطلبند. اصولاً همه آنها با آفتاب میانه خوشی نداشته و بهتر است آنها را در تابش مستقیم نور آفتاب قرار ندهید. به همین خاطر تلاش کردهایم نکات مهم نگهداری از کاکتوسها را به شما ارائه دهیم. ادامه مطلب را از دست ندهید.
میزان آب مورد نیاز
انواع مختلف کاکتوس به میزان مختلفی از آب نیاز دارند. پس بهتر است در این زمینه دستورالعملهای مخصوص هر گونه را با دقت مطالعه کنید. برای اطمینان از نیاز گل به آب حتماً هفتهای یک بار گلدانهای کاکتوس را چک کنید. حتی برخی از گونهها تا سه هفته نیاز به آب ندارند. اگر خاک گلدان، خشک باشد، باید مقداری آب به گلدان دهید تا مرطوب گردد؛ اما نه در حدی که اشباع شود. در بسیاری از مواقع با اینکه خاک گلدان خیس است و آبیاری به موقع انجام میشود، اما باز هم برگها در حال خشک شدن میباشند. در این حالت، میتوانید مقداری آب هم بر روی برگها اسپری کنید تا رطوبت آنها حفظ شود.
به این نکته توجه داشته باشید که کاکتوسهای موجود در گلدانهای کوچک نسبت به کاکتوسهای گلدانهای بزرگ به آبیاری بیشتری احتیاج دارند. در آبیاری کاکتوس، اصولاً از دو روش استفاده میگردد، نوع اول آن آبیاری از بالای خاک گلدان کاکتوس بوده و روش دوم، جذب آب در خاک است. اصولاً از هر دو روش استفاده میگردد. از آبدهی اضافی به این گیاه خودداری کنید. چراکه ریشه این گیاه به سرعت فاسد میگردد.
گلدان مناسب برای نگهداری از انواع کاکتوس
هنگام خرید و انتخاب گلدانها بهتر است گلدانی انتخاب کنید که به خاک اجازه تنفس و خشک شدن را در سریعترین زمان ممکن بدهد. در این زمینه گلدانهای سفالی، گلی و سرامیکی گزینه مطلوبی هستند، اما از هر نوع گلدانی که دارای مشخصات مناسب برای آن باشد، میتوانید استفاده کنید. گلدانهای سرامیکی اصولاً سنگین بوده و اجازه جابجایی را به شما نمیدهند، اما گلدانهای پلاستیکی از نظر وزنی سبکتر هستند پس جابجا کردن آنها خیلی آسانتر خواهد بود. گلدانهای شیشهای هم از نظر ظاهری زیبا هستند، اما بهتر است در استفاده از آنها دقت کافی را داشته باشید. زیرا جنس آنها شیشهای است و امکان شکستن آنها خیلی بیشتر است. برای آشنایی با دیگر انواع گلدان آپارتمانی هم میتوانید مقاله مرتبط با آن در سایت نیکراه را مطالعه کنید.
توجه به نوع خاک کاکتوسها
از دیگر عوامل مهم در نگهداری انواع کاکتوس ، انتخاب خاک مناسب برای آن میباشد. اصولاً کاکتوسهایی که در مناطق خشک رشد میکنند، اگر زهکشی ضعیفی داشته باشند، قطعاً رشد مطلوبی نخواهند داشت. جهت رشد بهتر میتوانید خاکهای مخصوص ساکولنت و یا کاکتوسها را از بازار تهیه نمایید. البته خودتان میتوانید با ترکیب خاکهای مخصوص آنها را تهیه کنید. از مهمترین لایهها و ترکیب آنها میتوان ریگ ریزها، خاک گلدان، خزه یا پوست برنج، ریگ وخرده سفالها را نام برد. به این نکته توجه داشته باشید که خاک کاکتوسها باید به نوعی باشد که آب از آنها به سرعت تبخیر گردد. در غیر این صورت، آب در ریشهها باقی مانده و موجب فاسد شدن آنها میشود. در دوران رشد کاکتوسها سلامت خاک حائز اهمیت است. پس بهتر است در هر بار آبدهی به آنها، حتماً مقداری کود به گیاه بدهید.
بررسی نور مناسب برای نگهداری از انواع کاکتوس
کاکتوسها به نور زیاد اما غیر مستقیم احتیاج دارند. پس بهتر است آن را در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار ندهید. زیرا آفتاب باعث سوختگی کاکتوسها میگردد. زمانی که کاکتوسها از همان ابتدای زندگی خود درگیر نور آفتاب باشند، با این شرایط سازگار بوده و میتوانند نور آفتاب را تحمل کنند. اما اگر آنها را از جایی خریداری کردید که همیشه نور کمی به آنها میرسیده، نباید گیاه را در نور زیاد و مستقیم بگذارید. در واقع آنها به نور آفتاب فیلتر شده یا ملایم نیاز دارند.
دمای مناسب برای نگهداری از انواع کاکتوس
کاکتوسها همانند دیگر گیاهان، تحمل دمایی مشخصی دارند که برای انواع گونهها متفاوت است. به عنوان مثال، کاکتوسها و خانواده ساکولنتها میتوانند دمای ۳۲ تا ۳۸ درجه سانتیگراد را در فصل رشد خود تحمل کرده و بهترین دما در فصل استراحت را ۱۲ درجه سانتیگراد میدانند. اما زمانی که دما از این حد بالاتر رود، باعث پختگی بافتهای داخلی گیاه خواهد شد. در فصل استراحت کاکتوسها، هوای سرد منجر به گلدهی آن در فصل رشد میگردد.
زمان تعویض گلدان کاکتوس
در مورد زمان تعویض گلدانهای کاکتوس نظریات مختلفی ارائه شده، اما بهترین زمان آن، تعویض سالانه گلدانها است. هرچند که ممکن است کاشت مجدد کاکتوسها کمی سخت باشد، اما بهتر است که این روند انجام شود. گلدانی که انتخاب میکنید باید کمی بزرگ باشد که تا چند ماه بعد، دوباره نیاز به تعویض آن نداشته باشید. در تعویض گلدان، نیاز به دستکش دارید تا خار کاکتوسها به دستتان اصابت نکند.
برای تعویض ابتدا گلدان را کج کنید تا کاکتوس به راحتی از آن جدا گردد. در این کار اگر با مشکل مواجه شدید، به کف گلدان ضربه زده تا کمی شل گردد. سپس کاکتوسها را به راحتی جدا کرده و در گلدان جدید بگذارید. تعویض گلدان به صورت سالانه به شما فرصتی میدهد تا کاکتوسها را از گزند حشرات و آفت زدگیها به دور کنید.
شناخت آفاتها و جلوگیری از آنها برای نگهداری از انواع کاکتوس
در نگهداری از انواع کاکتوس ، شناخت آفات و جلوگیری از بروز آنها بسیار حائز اهمیت است. در ادامه مطلب با انواع آفات کاکتوسها آشنا میشویم.
- شپشک: شپشک از رایجترین حشراتی است که به راحتی از خارهای کاکتوس عبور کرده و صدمه زیادی به آن وارد میآورد. این حشره به مرور زمان موجب از بین رفتن کاکتوسها خواهد شد. شپشکهای کاکتوس به شپشک آرد آلود هم معروف بوده که به صورت خوشهای هستند و رنگ آنها سفید میباشد. اصولاً شناسایی این حشرات کار آسانی نبوده و اغلب در بخشهایی از کاکتوس پنهان میشوند که قابل رویت نیستند.
- کنه عنکبوتی: اگر قصد دارید بدانید که گیاه کاکتوس شما به کنه عنکبوتی آلوده شده یا خیر، وجود تار و چند نقطه قهوهای کوچک روی گیاه نشانگر آن است. این حشرات بسیار کوچک بوده و تنها زمانی که با کاغذ به گیاه ضربه بزنید با بلند شدن گرد و غبار متوجه وجود آن میشوید.
- شپشک فلسدار:شپشکهای فلسدار همانند شپشک آردآلود به ساقهها و برگها حمله کرده و اصولاً گنبدی شکل هستند.
- پشه قارچی: پشه قارچیها دستهای از آفات بوده که اصولاً شبیه پشهها هستند. این حشرات بیشتر در اطراف خاک وجود داشته و در خاک زندگی میکنند. در نهایت از مواد آلی موجود در خاک تغذیه کرده و موجب شده تا کاکتوس از این مواد محروم گردد. اگر به تازگی قصد خرید و استفاده از کاکتوسها را دارید، بهتر است بدانید این آفت از رشد گیاه جلوگیری میکند.
برای مقابله با آفات کاکتوس چه روشهایی وجود دارد؟
برای مقابله با آفات کاکتوس، چند روش وجود دارد که به شرح زیر هستند:
پیشگیری
- انتخاب گونههای کاکتوس مقاوم به آفات
- کاشت کاکتوس در محلهای آفتابی و با تهویه مناسب
- رعایت بهداشت و تمیزی محل کاشت کاکتوس
- جلوگیری از ورود آفات به محل کاشت با استفاده از حفاظهای مناسب
کنترل مکانیکی آفات برای نگهداری از انواع کاکتوس
- جمع آوری و از بین بردن آفات توسط دست
- استفاده از دستگاههای مکش یا خراشندگی برای حذف آفات
- استفاده از دامهای حشرهای برای جذب و کنترل آفات
کنترل بیولوژیکی
- استفاده از دشمنان طبیعی آفات مانند پارازیتوئیدها یا شکارچیان
- استفاده از میکروارگانیسمهای بیمارگر آفات مانند باکتریها و قارچها
کنترل شیمیایی
- استفاده از حشره کشها و قارچ کشهای مناسب و مجاز برای گیاهان کاکتوس
- رعایت دستورالعملهای مصرف و دوره کارنس این مواد
در هر حال، برای مقابله موثر با آفات کاکتوس، بهتر است از ترکیبی از این روشها استفاده شود تا به بهترین نتیجه دست یافت.
سخن پایانی
بسیاری از افراد تصور میکنند که کاکتوسها گیاهان خودکفا بوده و نیاز به مراقبت و نگهداری ندارند. درحالیکه این تصور اشتباه بوده و برای سالم ماندن و رشد کاکتوسها نیاز به مراقبت و توجه است. به خصوص هنگامی که کاکتوسها را در گلدان قرار میدهید باید همه شرایط از نظر آب، نور و دما را مورد توجه قرار دهید. در این مطلب تلاش کردیم نکات مهم نگهداری از انواع کاکتوس را به شما ارائه دهیم. اگر باز هم سوالی در این زمینه باقی مانده، میتوانید از کارشناسان گلفروشی آنلاین نیکراه کمک بخواهید.