گل و گیاه

همه چیز درباره سانسوریا و روش نگهداری آن

انواع سانسوریا

هنگام خرید گل و گیاه در اصفهان یکی از بهترین انتخاب‌ها، سانسوریا است. سانسوریا یک‌گونه تاریخی است که همراه با ۷۰ گونه، زیر مجموعه گیاه دراسینا قرار می‌گیرد. برای زنده نگه‌داشتن هر نوع گل و گیاهی، به مراقبت ویژه از آنها نیاز داریم. نگهداری از انواع سانسوریا مانند هر گیاه دیگری شرایط ویژه‌ای دارد که در صورت آگاهی نداشتن از آن،  نمی‌توانید بیش از چند هفته از این گیاه لذت ببرید. به همین دلیل، تلاش کردیم تا در این مطلب به معرفی این گیاه و روش‌های نگهداری آن بپردازیم. امیدواریم بعد از خواندن این مطلب بتوانید بهترین شرایط نگهداری را برای سانسوریا فراهم نمایید.

درباره سانسوریا

سانسوریا یک تیره تاریخی شناخته شده از گیاهان گل‌دار بومی آفریقا به‌خصوص منطقه ماداگاسکار و جنوب آسیا است. گیاه سانسوریا گیاهی زیبا، لوکس، با مقاومت بالا و همیشه‌سبز است که نگهداری آن برای افراد مبتدی بسیار آسان خواهد بود. این گیاه در طراحی دکوراسیون، کاربرد زیادی دارد. در تعریفی دیگر از این گیاه باید گفت، سانسوریا یک گیاه زینتی است که در مناطق گرم و مرطوب جهان یافت می‌شود. این گیاه، با نام علمی Sansevieria معروف است و به‌عنوان یکی از گیاهان آسان الحفظ شناخته می‌شود. برگ‌های این گیاه، بلند و باریک هستند و به‌صورت راست و ایستاده از ریشه خارج می‌شوند. این گیاه به دلیل توانایی خوب در تصفیه هوا، محبوبیت زیادی در فضاهای داخلی پیدا کرده است.

انواع سانسوریا

سانسوریاها تنوع خیلی زیادی دارند. این گیاه معمولا دارای برگ‌های پهنی است، البته رنگ و مدل برگ‌ها در گونه‌های مختلف متفاوت است. در ادامه، شما را با برخی از گونه‌های معروف و شناخته شده آن آشنا می‌کنیم.

سانسوریای شمشیری

این نوع سانسوریا در دو نوع سبز و ابلق وجود دارد. برگ‌های این گونه کشیده و شبیه شمشیر می‌باشد. به همین دلیل در میان انواع سانسوریا، این‌گونه طرف‌داران بسیار زیادی دار.د این گونه در محیط سرپوشیده تا ارتفاع حدود ۵۰ سانتی‌متر رشد کرده و در صورت قرارگرفتن در طبیعت، ارتفاع آن حتی ممکن است به یک متر و بیشتر برسد. در نوع سبز، برگ‌های گیاه سبز کم‌رنگ بوده و نوارهای افقی سبزرنگ در برگ‌های گیاه وجود دارد. در نوع ابلق هم ترکیب رنگ به همین‌گونه است، با این تفاوت که نوار طلایی دورتادور برگ را دربرگرفته و همین موضوع سبب زیبایی چندین برابر سانسوریای شمشیری ابلق شده است.

انواع سانسوریا پاکوتاه

نوع پاکوتاه این گیاه به سانسوریای لانه پروانه معروف می‌باشد. برگ‌ها در این گونه به رنگ سبزِ پررنگ با نوارهای افقی هستند. این نوع تا ارتفاع حدود ۲۰ الی ۲۵ سانتی‌متر رشد می‌کند. سانسوریا پاکوتاه حالت رُزت دارد و همان گونه که از نامش برمی‌آید، گیاه کوچکی است که برای محیط‌های کوچک مناسب خواهد بود. به همین دلیل، در میان انواع گیاه گوناگون، سانسوریا علاقه‌مندان زیادی دارد؛ چون این گیاه علاوه بر برگ‌های کوچک، توانایی جاگیری در محیط‌های کوچک را هم دارد. سانسوریاهای پاکوتاهی که ارتفاع خیلی کمی دارند را در بازار به‌اصطلاح سانسوریا‌ پاکوتاه مینیاتوری می‌خوانند. باگذشت زمان و رشد سانسوریاهای مینیاتوری، گیاه تغییر شکل داده و شکل سانسوریای پاکوتاه را به خود می‌گیرد. این گونه در دورنگ موجود است، که یکی سبز و یکی هم ابلق است.

نگهداری سانسوریا

سانسوریا پاکوتاه

نوع لوله‌ای یا نیزه آفریقایی

انواع سانسوریا لوله‌ای یا مدادی، برگ‌های گرد لوله‌ای و مختلط دارد. این گونه به نور خوب محیط احتیاج خواهد داشت. قطر برگ‌های آن تا ۳ سانتی‌متر هم ‌رسیده و ارتفاع آن در محیط خانه حدود ۵۰ سانتی‌متر خواهد بود. نوع دیگری از سانسوریا‌ی لوله‌ای به‌عنوان سانسوریا‌ی رنگی وارد کشور شده است. در این نوع سانسوریا رنگ‌های مصنوعی مخصوص به وسیله دستگاه به گیاه زده می‌شود. همین رنگ مصنوعی سبب شده تا علاقه‌مندان به انواع سانسوریا به این گیاه توجه خاصی داشته باشند.

سانسوریا مهتابی

در میان انواع این گیاه سانسوریای مهتابی ظاهر بسیار خاص دارد. این گونه، دارای برگ‌های پهن، بلند و با ترکیب رنگ سبز روشن، نقره‌ای و خاکستری هستند. سانسوریا مهتابی به دلیل سهولت در نگهداری، جزء گونه‌های محبوب این گیاه محسوب می‌شوند. ارتفاع این گونه به کمتر از یک متر می‌رسد. همچنین گهگاهی گل می‌دهد و گل‌ها سفید و معطر هستند.

انواع سانسوریا گراسیلیس

گراسیلیس یکی از گونه‌های بسیار کوچک از سانسوریاست، که‌برگ‌های آن زیر ۴۵ سانتی‌متر ارتفاع دارند. برگ‌ها در این گونه دارای نوارهای سبز و سفید هستند. گل‌های آن در اواخر پاییز ظاهر شده و به‌صورت خوشه خاکستری‌رنگ به نظر می‌رسند. این سانسوریا به نور خوب و غیرمستقیم نیاز دارد و در صورت کمبودِ نور، رنگ آنها سبز یکدست می‌گردد.

 نوع کانالیکولاتا

سانسوریا کانالیکولاتا بیشتر برای فضای سبز گزینه‌ای مناسب به نظر می‌رسد. برگ‌های لوله‌ای این گونه حدود یک متر بوده و به‌صورت تکی یا دوتایی هم در می‌آیند. برگ‌های سبزِ کم‌رنگ و پررنگ، دارای ۵ تا ۶ شیار طولی هستند. این گونه از سانسوریا، نور غیرمستقیم را ترجیح می‌دهد.

انواع سانسوریا پتنس

گونه پتنس یکی دیگر از انواع سانسوریا در جهان است که به نور متوسطی نیاز دارد. برگ‌های این گونه، سبز پررنگ با نوارهای سبز روشن هستند که به‌صورت رُزت رشد می‌کنند. از طرفی، برگ‌ها حالت استوانه‌ای دارند و در وسط، دارای شیار هستند. سانسوریا پتنس گلدهی دارد که گل‌ها به‌صورت خوشه‌ای و خاکستری سفید نمایان می‌شوند.

انواع گیاه سانسوریا

پرورش سانسوریا

گونه فیشری

سانسوریا فیشری به نور زیاد و غیرمستقیم نیاز دارد. از ویژگی‌های گونه فیشری، داشتن چین‌خوردگی در لبه برگ‌ها است. اندازه این گونه، کوچک و ارتفاع آن کمتر تا ۴۰ سانتی‌متر می‌باشد. گل‌های این سانسوریا در تابستان ظاهر می‌شوند و به‌صورت خوشه‌ای سفیدرنگ و لوله‌ای شکل هستند.

سانسوریا ماسونی یا باله نهنگی

این سانسوریا به بال کوسه یا نهنگ نیز معروف است در. میان انواع سانسوریا در جهان، سانسوریا ماسونی ظاهر متفاوت و خاصی دارد. برگ‌های این گونه پهن‌تر از دیگر گونه‌هاست. برگ‌های آن سبزرنگ با لکه‌های روشن هستند که تا ارتفاع یک‌و‌نیم متر رشد می‌کنند. از ویژگی‌های این گونه، می‌توان به برخورداری از یک غلافِ نواری بنفش‌رنگ اشاره کرد.

سانسوریای کوتوله

نوع کوتوله به دلیل کوچک و ریز بودن، مناسب فضاهای کوچک است. برگ‌های آنها نواری شکل و بسیار نازک بوده که به‌صورت رُزت در می‌آیند. از طرفی، برگ‌ها دارای نوارهای زرد و سبز کم‌رنگ هستند. سانسوریا‌های کوتوله، هرازگاهی هم گل‌های سفید و صورتی تولید می‌کنند.

روش نگهداری از انواع سانسوریا

این گیاه آپارتمانی در شرایط محیطی نامطلوب به‌راحتی به حیات خود ادامه داده و رشد می‌کند، به همین دلیل یکی از بهترین هدیه‌ها برای همه افراد است. برای مثال سانسوریا یکی از بهترین گل ها برای معلم یا استاد شما می‌باشد. با وجود مقاوم بودن این گیاه به هر نوع شرایط آب و هوایی، فراهم‌کردن شرایط نگهداری آن موجب سلامت و شادابی بیشتر و رشد مطلوب‌ترش می‌گردد. شرایط نگهداری این گیاه را در ادامه شرح خواهیم داد.

نور مناسب برای گیاه سانسوریا

سانسوریا در محیط‌های پرنور و کم‌نور رشد کرده و حساسیت زیادی به نور ندارد، حتی نورهای مصنوعی همانند لامپ‌های فلوئورسنت برای تأمین نور موردنیاز گیاه کافی است. نور ایده‌آل برای این گیاه، نور غیرمستقیم و نسبتاً زیاد است. در نتیجه بهتر است آن را مقابل پنجره جنوبی ساختمان قرار داده و از نور مستقیم آفتاب محافظت کنید، زیرا نور مستقیم سبب سوختگی برگ‌های گیاه می‌شود.

شرایط نگهداری سانسوریا

نور مناسب سانسوریا

آبیاری

این گیاه به سبب اقلیم بومی آن به آب کمی احتیاج دارد و خاک همیشه خیس، باعث پوسیدگی ریشه گیاه می‌گردد. بهترین راه برای تشخیص زمان آبیاری، خشکی کامل خاک گلدان است. البته بسته به شرایط آب‌وهوای محل نگهداری گیاه، در تابستان هفته‌ای تا ۱۰ روز یکبار و زمستان تا ماهی یک‌بار، بازه آبیاری مناسبی خواهد بود.

دما و رطوبت ایده‌آل برای نگهداری از انواع سانسوریا

سانسوریا‌ها هم در برابر دما و هم رطوبت، مقاوم هستند و رطوبت کم یا زیاد و همچنین دمای کم یا زیاد تأثیر چندانی در رشد آنها نخواهد داشت. برای اینکه بهترین شرایط را برای این گیاه فراهم کنید، لازم است آن را در محیطی با دمای متعادل و از همه مهم‌تر با تغییرات دمایی کم و میزان رطوبت متوسط نگهداری نمایید ضمن اینکه گیاه نباید در مقابل وزش باد، وسایل سرمایشی و گرمایشی قرار گیرد.

کود مناسب

اگر دوست دارید در طول نگهداری از سانسوریا همانند دیگر گیاهان خانگی، شاهد رشد بیشتر آن باشید، لازم است به آن کود دهید. به این منظور بهتر است از کودهای رقیق شده برای تقویت گیاه استفاده کنید.  برای سانسوریاهایی که در باغچه و خارج از گلدان کاشته می‌شوند، کودی شبیه به کود سانسوریا‌های گلدانی انتخاب نمایید.

خاک

انواع سانسوریا، خاکی سنگین همانند خاک ترکیب شده از شن، ماسه، رس و مواد آلی را می‌پسندد. در نتیجه در زمان تعویض گلدان به این نکته توجه داشته باشید که اگر قصد دارید سانسوریا‌ها را در باغچه بکارید، باید به خاک و نور موردنیاز آن دقت کنید. در این حالت بخشی از باغچه را انتخاب کنید که کمی سایه باشد و درعین‌حال نور کافی هم به آن بتابد.

گلدان مناسب برای کاشت

ازآنجایی‌که سانسوریا قابلیت کاشته شدن در گلدان و باغچه را دارد، برای کاشته شدن به یک گلدان سفالی نیاز خواهد داشت. گلدان‌ها باید پهن و قد تقریباً کوتاهی داشته باشند؛ چون سیستم آبرسانی ریشه سانسوریا، در خاک کم‌عمق بهتر عمل خواهد کرد.

مشکلات انواع سانسوریا در طول نگهداری

هنگام نگهداری از این گیاه ممکن است با مشکلات و یا مسائلی برخورد کنید. پس بهتر است با شناخت مشکلات، به رفع آنها بپردازید.

بدبو و متورم‌شدن برگ‌ها

اگر به گیاه سانسوریا بیش از حد آب دهید، موجب بوی بد در برگ‌ها می‌گردد. در چنین مواقعی، سریعاً برگ‌هایی که دچار آسیب شده‌اند را از ساقه جدا کنید. قبل از اینکه دیگر برگ‌ها درگیر شوند، فکری به حال آبدهی آنها کنید. ضمن اینکه بررسی نمایید گیاه به بیماری قارچی دچار نشده باشد.

مشکلات سانسوریا

مشکلات سانسوریا

زردشدن و کم‌رنگ‌شدن برگ‌ها در انواع سانسوریا

زردشدن برگ‌ها اصولاً به دلیل کمبود نور و خالی‌شدن خاک از مواد مغذی است. برای حل این مشکل، گیاه را به محلی پرنورتر و با نور مستقیم منتقل کنید و از کودهای مناسب برای جبران مواد مغذی بهره ببرید.

خشک‌شدن نوک برگ‌ها

خشک شدن نوک برگ‌های این گیاه به سه دلیل تشنه بودن گیاه، نور بیش از حد و دمای محیط بالا اتفاق می‌افتد. برای رفع این مشکلات، بهتر است انگشت خود را در خاک گلدان فروکنید. اگر به‌اندازه یک‌بند انگشت یا بیشتر سطح خاک خشک باشد، گیاه شما نیاز به آبیاری دارد. در مورد دلیل دوم هم بررسی کنید که نور محیط نگهداری از سانسوریا تا چه اندازه است. اگر احساس کردید که نور محیط زیاد است، گیاه را به محیطی با نور متعادل منتقل نمایید.

شکسته‌شدن برگ در انواع سانسوریا

در صورت لمس بیش از حد یا ضربه‌زدن به برگ‌های سانسوریا، مشکلاتی برای آنها ایجاد می‌شود؛ زیرا سانسوریا با برگ‌های لطیف و حساس، نیاز به مراقبت بیشتری دارد. پس بهتر است آن را در مکانی دور از رفت‌وآمد زیاد و به‌دوراز محل بازی کودکان قرار دهید.

فواید استفاده از سانسوریا

هر گیاهی به طبع خود دارای خواص و ویژگی‌هایی است که انواع سانسوریا هم از این قاعده مستثنا نیستند. در ادامه به خواص استفاده از این گیاه اشاره می‌کنیم.

تصفیه‌کردن هوا

سانسوریا را جزء گیاهان تصفیه‌کننده هوا می‌شناسند. همان‌طور که می‌دانید هوایی که نفس می‌کشید از اکسیژن، کربن‌دی‌اکسید و سایر گازها تشکیل شده است که بعضی از آنها لازم و برخی سمی و مضر به شمار می‌آیند. به‌عنوان‌مثال، گازهایی همانند فرمالدهید، زایلن و بنزن جزء گازهای مضر هستند که موجب حالت تهوع و سردرد شده و عوارض فراوانی به همراه دارد. گیاه سانسوریا توانایی دارد که این گازهای سمی را در هوا تصفیه کند. بنابراین، نگهداری از سانسوریا نه‌تنها مفید، بلکه ضروری است.

فعالیت متابولیسم اسید کراسولاسه

یکی از مهم‌ترین دلایلی که اکثر مردم برای استفاده از سانسوریا ذکر می‌کنند، متابولیسم اسید کراسولاسه است. گیاهانی که این فعالیت را انجام می‌دهند، در واقع در طول روز کربن‌دی‌اکسید هوا را جذب کرده و در شب اکسیژن آزاد می‌کنند. احتمالاً شنیده‌اید که نباید گیاهان زیادی در اطراف مکان خوابیدن خود قرار دهید. چراکه گیاهان برای انجام عمل فتوسنتز، اکسیژن هوا را جذب کرده و باعث کاهش کیفیت هوا می‌شوند. این موضوع وقتی شما خواب هستید امری خطرناک به شمار می‌رود؛ اما سانسوریا فرق دارد، چرا که سانسوریا در شب با تبدیل کربن‌دی‌اکسید به اکسیژن، میزان اکسیژن را بالا برده و موجب بهبود هوای تنفسی می‌گردد.

ازبین‌بردن بوی بد هوا توسط انواع سانسوریا

فرقی ندارد در محل کار هستید یا خانه، بوی بد و نامطبوع، همیشه ناخوشایند است، به خصوص اگر این بو در اتاق‌خواب کودکان باشد. در چنین شرایطی بهتر است از سانسوریا کمک بگیرید. سانسوریا هوا را تصفیه کرده و درعین‌حال بوی بد محیط را هم از بین می‌برد. اگر یک سانسوریا در اتاق قرار گیرد، دیگر نیاز نیست نگران بوی بد مواد شیمیایی باشید. پس اگر در سالن‌های زیبایی و یا محیط‌هایی که کار می‌کنید به طور مداوم از مواد شیمیایی مختلف استفاده می‌شود، بهتر است یک سانسوریا داشته باشید.

جمع‌بندی نهایی

سانسوریا یک گیاه آپارتمانی بسیار عالی است که می‌توانید به زیبایی از آن در دکوراسیون منزل خود استفاده کرده و فضا را زیباتر کنید. به‌طورکلی شرایط نگهداری از این گیاه، بسیار ساده بوده و آن را به گیاه آپارتمانی مناسبِ افراد کم‌تجربه و پرمشغله تبدیل می‌کند. اگر به گل‌وگیاه علاقه‌مند هستید، پیشنهاد می‌کنیم حتماً این گیاه را بخرید. چون نیاز به آبیاری متوسط، نور کم و خاک سبک دارد. در این مطلب سعی کردیم، انواع سانسوریا ، فواید و شرایط نگهداری آن را برای شما شرح دهیم. اگر مطلبی باقی‌مانده و یا پرسشی در ذهن شماست، می‌توانید سؤالات خود را با گل‌فروشی آنلاین نیکراه در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *