پرورش گیاهان هوازی یکی از ایدههای بسیار جذاب برای پرورشدهندگان و دوست داران گل و گیاه است.
با پیشرفت علم و تکنولوژی، افراد بیشتر درگیر زندگی روزمره گشتهاند و کمتر وقت خود را صرف تفریح و گردش در جنگلهای بارانی و انبوه میکنند. در نتیجه ممکن است خیلی کمتر از گیاهان شگفت انگیز طبیعت بهره ببرند، اما این بدان معنی نیست که به طور کلی، استفاده از این گیاهان به خصوص گیاهان هوازی را کنار گذاشته باشند. در سالهای اخیر، نگهداری و استفاده از گیاهان هوازی به شدت پیشرفت کرده است، به طوریکه بخشی از تزیینات خانههای مردم هم از این گیاه میباشد. حال برای آشنایی با گیاهان هوازی این مقاله از نیکراه را تدارک دیدهایم. امیدواریم که مفید واقع گردد و بتواند در خرید آنلاین گیاهان آپارتمانی در اصفهان یا هر جایی که زندگی میکنید به شما کمک کند.
آشنایی با گیاهان هوازی
گیاهان هوازی جزء آن دسته از گیاهانی هستند که برای انجام فرایند تنفس به اکسیژن نیاز دارند. این گیاهان در محیطهای خشک به خوبی رشد میکنند و اکسیژن مورد نیاز خود را از هوای اطراف دریافت مینمایند. در واقع این گیاهان را جزء گیاهان یونیک و منحصر به فرد میشناسند. آنها در طبیعت از درختها آویزان شده یا روی تنه آنها تا سالهای سال زندگی میکنند. این دسته از گیاهان، ظاهر جالب و بینظیری داشته و به عنوان گیاهان زینتی هم مورد استفاده قرار میگیرند.
گیاهان هوازی چه ویژگیهایی دارند؟
پیش از پرداختن به پرورش گیاهان هوازی بهتر است با ویژگیهای آنها بیشتر آشنا شویم. ویژگیهای گیاهان هوازی، اصولاً در ظاهر آنها خلاصه میشود. این گیاهان دارای روزنههایی در برگها هستند که برای تبادل گازها مورد استفاده قرار میگیرند. آوندهایی برای انتقال آب، مواد معدنی و مواد فتوسنتزی در سراسر گیاه ضروری است. گیاهان هوازی، دارای سیستم ریشه برای جذب آب و مواد معدنی از خاک میباشند. ساقهها در آن نقش حمایتی و انتقال مواد را بر عهده میگیرند. برگهای گیاه دارای کلروپلاست و سلولهایی هستند که برای فتوسنتز بسیار ضروری است.
نحوه نگهداری و پرورش گیاهان هوازی
با اینکه گیاهان هوازی جزء گیاهان آسان در نگهداری هستند، اما باز هم باید یک سری نکات در پرورش آنها مد نظر قرار گیرد. در ادامه مطلب به این نکات اشاره میکنیم.
آبیاری مناسب
جهت آبیاری گیاهان هوازی راههای متفاوتی وجود دارد. به اعتقاد برخی، شما میتوانید تنها هر دو یا سه روز یکبار با یک اسپری به آنها آب بپاشید تا غبارهای برگها و گلها از بین برود یا اینکه هر هفت روز یکبار به مدت ۱۵ دقیقه، گیاه را داخل آب قرار داده و خارج کنید. به طوری که آب زیاد، موجب پوسیدگی ریشههای آن نگردد. به این نکته توجه کنید که گیاهان هوازی در زمستان به آبدهی کمتری نیاز دارند.
میزان نور مناسب برای پرورش گیاهان هوازی
اصولاً گلهای هوازی به نور آفتاب علاقه فراوان دارند، اما نور مستقیم میتواند به برگهای آنها آسیب برساند. اگر شما هم گیاهان هوازی را در خانه نگهداری میکنید، آن را مرطوب نگه داشته و همیشه سایه را در نظر بگیرید.
دمای متعادل
گیاهان هوازی عاشق گرما هستند و اصولاً از مناطق گرمسیر نشأت میگیرند. پس باید دمای مناسب برای آنها بین ۱۵ تا ۳۰ درجه باشد، اما این بدان معنا نیست که در هوای سرد، توانایی زندگی کردن ندارند بلکه آنها در در این شرایط دمایی راحتتر و بهتر رشد میکنند.
کوددهی منظم
برای پرورش گیاهان هوازی باید فصل کوددهی این دسته از گیاهان را مد نظر داشته باشید. همچنین کود و خاک آن باید غنی از مواد مورد نیاز باشد. به نظر عدهای از متخصصین بهتر است هر چند وقت یکبار، کودهای گیاهی مخصوص را با آب مخلوط کرده و محلول ایجاد کنید. سپس محلول را بر روی گیاهان اسپری نمایید.
مراقبت و تکثیر گیاهان هوازی
مراقبت اصولی و پرورش گیاهان هوازی بسیار حائز اهمیت است. چرا که با نگهداری درست میتوان حتی تعداد زیادی از آنها را تکثیر نمود. گیاهان هوازی به مرور زمان پاجوش و یا فرزندانی را متولد میکنند که با جداسازی، میتوان آنها را در فصل بهار تکثیر کرد.
موارد استفاده از گیاهان هوازی
گیاهان هوازی کاربردهای متنوع و مهمی در زندگی انسان دارند، از جمله:
- منبع غذایی: بسیاری از گیاهان هوازی از قبیل غلات، حبوبات، میوهها و سبزیجات، منابع اصلی تأمین غذای انسان و حیوانات هستند.
- تولید چوب: درختان هوازی چوبدار، منبع تولید چوب برای ساخت مبلمان، ساختمانها و کاغذ میباشند.
- گیاهان دارویی: بسیاری از گیاهان هوازی دارای ترکیبات دارویی هستند که در تولید داروها استفاده میشوند.
- زینتی و تزئینی: گلها و گیاهان آپارتمانی هوازی برای زیبا سازی محیط کاربرد دارند.
- تولید الیاف: بعضی گیاهان هوازی مانند پنبه و کتان، منابع تولید الیاف برای صنایع نساجی هستند.
- کنترل فرسایش خاک: ریشههای گیاهان هوازی به حفظ خاک و جلوگیری از فرسایش آن کمک میکنند.
- تولید سوخت زیستی: بعضی گیاهان هوازی مانند ذرت و چغندرقند برای تولید اتانول و سوختهای زیستی استفاده میشوند.
- تصفیه هوا: گیاهان هوازی با جذب CO2 و تولید اکسیژن، به تصفیه هوا کمک میکنند.
- گیاهان هوازی نقش کلیدی در حفظ تعادل زیستمحیطی، تولید غذا و تأمین نیازهای انسانی دارند.
انواع گیاهان هوازی برای پرورش و نگهداری
همانطور که پیشتر اشاره کردیم گیاهان و گلهای هوازی دارای انواع گوناگون و مختلفی هستند که در ادامه با معروفترین و شناخته شدهترین آنها آشنا میشویم.
پر صورتی
گیاه تیلاندسیا سیانا یا پر صورتی یکی از گیاهان زیبا و جذاب هوازی به شمار آمده که دارای یک گلبرگ صورتی زیباست. از ویژگیهای خاص و منحصر به فرد این نوع گیاه میتوان به رشد و پرورش در خاک معمولی و خاکهای هوازی اشاره کرد. از همه مهمتر، این گیاه، خیلی کم گل داده و گل آن هم تنها در چند روز باقی خواهد ماند.
پرورش خزه اسپانیایی از گیاهان هوازی
این نوع گیاه هوازی از نظر شکل ظاهری کمی با دیگر گیاهان هوازی تفاوت دارد. چراکه برگهای آن در هم آمیخته بوده و برای آویز کردن بسیار مناسب خواهد بود. عدهای از افراد بر این باورند که خزههای اسپانیایی از کشور اسپانیا برخاسته و آن را مخصوص آنجا میدانند، درحالیکه چنین نیست. علت نامگذاری آن به دلیل شباهت این گلها با ریش سربازان اسپانیایی میباشد. خزههای اسپانیایی جزء گیاهان رونده شناخته میشوند.
تیلاندسیا آرانتوس
از زیبایی گیاه آرانتوس نمیتوان غافل شد؛ چرا که در فصل بهار، شاهد گلدهی آن به رنگهای بنفش و صورتی هستیم. برگهای این گیاه نوک تیز بوده و به نور غیر مستقیم و خیلی زیاد خورشید هم علاقه نشان میدهد. رشد گیاه تیلاندسیا آرانتوس بسیار سریع بوده به همین خاطر است که اندازه آن خیلی بزرگتر از دیگر گیاهان هوازی به نظر میرسد.
پرورش گیاهان هوازی از نوع تیلاندسیا بالبوسا
گیاه تیلاندسیا بالبوسا دارای شاخههای ظریف با ریشههای غده شکل است. اگر این گیاه در بیرون از محیط منزل رشد کند، غذای بسیاری از مورچهها خواهد شد. چرا که مورچهها و موریانهها به آن علاقه شدیدی دارند. بالبوسا عاشق هوای مرطوب و رطوبت زیاد است. اگر شما در محلی خشک، ساکن هستید، هر روز آن را اسپری نمایید. یکی از معایب اصلی این گیاه، پوسیدگی خیلی سریع در اثر ماندن ریشههایش در آب است. پس لازم است که حتماً گیاه را کم آب دهید.
تیلاندسیا یوناتا
این نوع گیاه هوازی دارای ۵ سانتیمتر قد است و اندازه بسیار کوچکی دارد، اما رنگ قرمز و نارنجی آن به شدت نظر افراد را جلب میکند. نکته قابل توجه آنکه رنگ برگهای یوناتا در ابتدا سبز پررنگ بوده اما به مرور زمان، به رنگ صورتی و قرمز گرایش پیدا میکند. از آنجایی که تیلاندسیا یوناتا بومی مناطق گرم و مرطوب است، پس بهتر است آن را در چنین شرایطی نگهداری نمایید.
پرورش تیلاندسیا آندریانا از انواع گیاهان هوازی
تیلاندسیا آدریانا بومی مناطق کلمبیا بوده و جزء آن دسته از گیاهانی است که تا ۱۰ سانتیمتر هم قد میکشد. از نظر ظاهری گلهای تولیدی آن شبیه لوله بوده که از وسط گیاه نمایان میشوند.
جمعبندی نهایی
همانطور که در این مطلب مطالعه کردید، پرورش گیاهان هوازی بسیار پر طرفدار است. این گیاهان، در انواع مختلفی یافت میشوند و قیمتهای گوناگونی هم دارند، اما اکثر آنها در یک محدوده قیمتی مقرون به صرفه قرار میگیرند. راحتی پرورش و زیبایی بینظیر گیاهان هوازی آنها را به گیاهانی محبوب و بینظیر تبدیل کرده است.